info@dergahotel.com

+90.332.350 50 05

This is a demo image

KONYA

“Konya, bozkırın tam çocuğudur. Onun gibi kendini gizleyen esrarlı bir güzelliği vardır. Bozkır kendine bir serap çeşnisi vermekten hoşlanır. Konya’ya hangi yoldan girerseniz girin sizi bir serap vehmi karşılar. Çok arızalı bir arazinin arasından ufka daima bir ışık oyunu, bir rüya gibi takılır. Serin gölgeleri ve çeşmeleri susuzluğumuza uzaktan gülen bir rüya, yolun her dirseğinde siline kaybola büyür, genişler ve sonunda kendinizi Selçuk Sultanlarının şehrinde bulursunuz.”

 

A. Hamdi Tanpınar

ZİYARET ETMELİSİNİZ

Gerçek mutluluğu ebedî aşkta arayan Hz. Mevlâna’nın, babası Âlimler Sultanı Bahâeddin Veled’in ve oğlu Sultan Veled’in türbelerinin bulunduğu Mevlâna Müzesini, Hz. Mevlâna’yı hakikatin sırlarıyla tanıştıran Şems-i Tebrizî, yakın dostu, büyük âlim Sadreddin-i Konevî, dergâhın aşçısı Ateşbâz Velî, büyük hayırsever Sahib Atâ Fahreddin Ali ile Selçuklu Sultanlarının türbelerini mutlaka ziyaret etmelisiniz.

 

Vahdeti temsil eden elif misâli huzurda niyaza durmak; niyazda dururken sağ ayak baş parmağıyla sol ayak başparmağının niçin kapatıldığını anlamak için buyrun Konya’ya...

GÖRMELİSİNİZ

Dokuz bin yılı aşan geçmişinde farklı medeniyetlere ev sahipliği eden Konya’nın, Selçuklu Devletine yaptığı başkentliğin şahitleri olan Karatay Çini Eserler Müzesi, İnce Minare Taş ve Ahşap Eserler Müzesi, Sahip Atâ Külliyesi-Müzesi ile Arkeoloji Müzesi, Etnografya Müzesi ve Atatürk Evi’ni mutlaka görmelisiniz.

 

Hz. Şems’in özel bir vazifeyle gelip, Hz.Mevlâna’nın atının dizginlerini tuttuğu mekânda neler yaşandığını hissetmek için buyrun Konya'ya...

SEYRETMELİSİNİZ

Döndükçe, etekler yelpazelenir. Döndükçe, gönülde aşk tazelenir.  Dervîş semâzenlerin, mahzunca boyunlarını bükerek her dönüşte içten “Allah” demelerine, ötelerdeki hakîkatlere açılırcasına semâ etmelerine ve Hak’tan aldıklarını halka dağıtmalarına şâhit olmak için Semâ törenlerini mutlaka seyretmelisiniz.

 

Yıl boyu her Cumartesi gecesi Mevlâna Kültür Merkezinde  Yaz boyu her Perşembe akşam üstü Mevlâna Müzesi Gül Bahçesinde.

ALMALISINIZ

En kısa sürede tekrar ziyaret etmek üzere Konya’dan ayrılırken sevdiklerinizi unutmadığınızı göstermek için Hz. Mevlâna ve Mevlevîlik kültürüyle ilgili takıları, Anadolu Selçuklularından günümüze uzanan halı, kilim ve keçe sanatının en güzel örnekleri yanında dost sohbetlerinize eşlik edecek Konya gevreği ve peynir şekerini mutlaka almalısınız.

ADIMLAMALISINIZ

Şu Sille'nin sokakları sekili

Pencerede gül karanfil ekili

 

Türküsünde belirtildiği gibi sekili sokaklarıyla Sille, Firigyalılardan günümüze kadar iskân gören, Aziz Pavlos’un vaaz verdiği, İstanbul-Kudüs arasındaki hac yolunun önemli konaklama noktalarından biridir. Kiliseleri, camileri, mağaraları, hamamları ve geliştirdiği el sanatlarıyla dikkat çeken bu çok önemli beldenin her köşe başında sizi farklı kültürlerin izleriyle buluşturacağı sokaklarını mutlaka adımlamalısınız.

DİNLEMELİSİNİZ

Kültür ve Turizm Bakanlığı Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu’nun her ay düzenli olarak icrâ ettikleri konserleri dinlemelisiniz. Mevlana Üniversitesinde Pazartesi akşamları Türkçe, Mevlana Kültür Merkezinde Cumartesi akşamları İngilizce Mesnevî Sohbetlerini mutlaka takip etmelisiniz.

 

“Cân konağını aramadaysan, cansın;  Bir lokma ekmek istiyorsan, ekmeksin;  Şu nükteyi biliyorsan işi biliyorsun demektir. Neyi arıyorsan osun sen.”  nüktesini idrâk için buyrun Konya’ya...

TATMALISINIZ

Konya’da Selçuklu ve Mevlevî mutfağına ait karamık çorba, kayısılı tavuk, İncirli et, sirkencübin, bademli helva gibi başka hiçbir yerde yiyemeyeceğiniz enfes yemek ve tatlıları; adeta Konya ile özdeşleşen etliekmek, fırın kebabı, bamya çorbası, ekmek salması, tirit, höşmerim ve sacarası gibi lezzetleri şehrin otantik dokusuyla bütünleşmiş restoranlarında mutlaka tatmalısınız.

ÇUMRA
Çatalhöyük Neolitik Kenti 60 Km

 

MERAM
Kilistra Antik Kenti 50 Km

 

SELÇUKLU
Sille Aya Elena Kilisesi 10 Km

 

BEYŞEHİR 90 Km

Kubad Abâd Sarayı 160 Km

Eşrefoğlu Câmii (ilçe Merkezinde) 90 Km

Eflatunpınar Hitit Kutsal Havuzu 112 Km

Fasıllar Hitit Kaya Anıtı 80 Km

Leylekler Vadisi 131 Km


AKŞEHİR 131 Km
Nasreddin Hoca Türbesi (İlçe Merkezinde) Hıdırlık Tepesi (İlçe Merkezinde) 
Batı Cephesi Karargâhı Müzesi (İlçe Merkezinde)

Nasreddin Hoca Arkeoloji ve Etnografya Müzesi (İlçe Merkezinde)

 

EREĞLİ
Ereğli Müzesi (ilçe Merkezinde) 153 Km

 

HALKAPINAR

İvriz Hitit Kaya Anıtı 185 Km

KARAPINAR  Yavuz Sultan Selim Külliyesi (İlçe Merkezinde) 102 Km,

Meke Krater Gölü 110 Km

 

ILGIN 90 Km

Ilgın Kaplıcaları  Lala Mustafa Paşa Külliyesi (İlçe Merkezinde) 90 Km

 

CİHANBEYLİ

Tuz Gölü 100 Km

KONYA’DA DÜZENLİ OLARAK GERÇEKLEŞTİRİLEN

ULUSAL-ULUSLARARASI FESTİVAL VE TÖRENLER

 

Kısa-ca Uluslararası Öğrenci Filmleri Festivali (31 Mart-3 Nisan)

 

Bin Nefes Bir Ses Uluslararası Türkçe Tiyatro Yapan Ülkeler Festivali (14-24 Nisan)

 

Hz. Mevlâna ve Ailesinin Konya’ya Gelişleri Etkinlikleri (03-05 Mayıs)

 

100 Gün 100 Etkinlik (Haziran-Eylül)

 

Uluslararası Beyşehir Fotoğrafçılar Buluşması (18-20 Haziran)

 

Uluslararası Akşehir Nasreddin Hoca Şenlikleri (5-10 Temmuz)

 

Beyşehir Göl Festivali (11-18 Temmuz)

 

Hz. Mevlâna’nın Doğum Yıldönümü Etkinlikleri (22-30 Eylül)

 

Konya Uluslararası Mistik Müzik Festivali (22-30 Eylül)

 

Hz. Mevlâna’nın Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri (07-17 Aralık)

 

Uluslararası Dünya İnançları Fotoğraf Yarışması (07-17 Aralık)